Hoeveel kost een motorverzekering afsluiten?

Voor elke verzekering die we afsluiten geldt in principe dat we ze afsluiten in de hoop om ze nooit nodig te hebben. Dat zorgt er logischerwijs ook voor dat we in de praktijk alles in het werk stellen om de kostprijs van die verzekering zo beperkt mogelijk te houden. Iedereen die ervoor heeft gekozen om een motor aan te kopen is verplicht om deze te laten verzekeren. Dit kan gebeuren door middel van de standaard (verplichte) WA-verzekering, maar je kan eveneens opteren voor het afsluiten van een meer uitgebreide motorverzekering. Wil jij hier graag meer over te weten komen en wil je graag ook ontdekken met welke kosten je nu exact rekening dient te houden? Lees dan vooral snel de onderstaande informatie!

            Welke zaken bepalen de prijs van je motorverzekering?

De kostprijs die je dient te betalen voor het afsluiten van een motorverzekering is natuurlijk afhankelijk van menig aantal verschillende zaken. Veel mensen schrikken hier toch een beetje van. Zij zijn namelijk nog steeds vaak van het idee dat de premie van een verzekering voor hun motor enkel en alleen wordt bepaald aan de hand van het soort verzekering die ze afsluiten. Met andere woorden, de WA-verzekering voor motoren moet je in de praktijk altijd de scherpste verzekeringspremie opleveren… toch? In de basis is dat zeker een correcte aanname, maar er zijn toch best een aantal factoren waar je extra rekening mee zal willen houden. Het betreft op dit vlak dan vooral de volgende zaken:

  1. Het schadeverleden (indien van toepassing) van jou als bestuurder;
  2. Het vermogen waar je motor over beschikt;
  3. De uitstoot van de motor;

Naast bovenstaande zal natuurlijk ook het soort verzekering voor je motor wel een bepaalde impact hebben. Het prijsverschil tussen de standaard WA-verzekering en de zogenaamde allrisk of WA+ volledige cascoverzekering is behoorlijk aanzienlijk. Toch kunnen ook de andere zaken een niet onaanzienlijke invloed uitoefenen. Het is dan ook altijd de moeite waard om hier bij stil te blijven staan op het ogenblik dat je een verzekering voor je motor wil afsluiten.

            Waar kan je bij het aankopen van de motor rekening mee houden?

De hierboven aangegeven informatie heeft duidelijk gemaakt dat er bepalend is voor de prijs van je motorverzekering dan enkel en alleen het type verzekering. Eén van deze zaken zijn de specificaties waar de motor over beschikt. Hierbij moet er worden gekeken naar:

  1. Het vermogen van de motor;
  2. De milieuklasse van de motor;

Vroeger was het zo dat er eigenlijk alleen maar werd gekeken naar het vermogen waar een motor over beschikte. Tegenwoordig is dat niet langer het geval en wordt er ook rekening gehouden met de uitstoot. Des te vervuilender een motor is, des te hoger ook de premie van de verzekering zal komen te liggen. Wil je dus zeker een goedkope motorverzekering kunnen afsluiten? Dan is het altijd interessant om niet alleen een lichtere motor aan te kopen, maar ook een exemplaar die zo milieuvriendelijk mogelijk is. Je zal kunnen vaststellen dat je vaste kosten voor je motor zoals voor de verzekering hierdoor veel lager kunnen komen te liggen.

            Wat heb je nodig om een motorverzekering aan te vragen?

Voor het aanvragen van een verzekering voor je motor dien je uiteraard in het bezit te zijn van verschillende gegevens. Het is voor de verzekeraar niet alleen maar belangrijk dat ze een goed beeld krijgt van de specificaties van het voertuig, maar ook van met name het schadeverleden waar de bestuurder mogelijks reeds over beschikt. Zorg er dus voor dat je bij het aanvragen van een motorverzekering altijd in het bezit bent van deze gegevens. Dat geldt overigens ook voor het moment waarop je een vergelijking voor je motorverzekering zal willen uitvoeren.

            Hoe kan je een goedkope motorverzekering afsluiten?

Het aankopen van een motor kan natuurlijk in de praktijk een behoorlijke impact hebben op je financiële situatie. Dit kan ervoor zorgen dat er even wat minder ruimte is voor extra uitgaven. Toch spreekt het voor zich dat er aan een motor ook bepaalde vaste kosten zijn verbonden. Het bekendste voorbeeld van zo’n vaste kost is uiteraard de verzekering. Zou jij graag de periodieke kosten van je motorverzekering zo laag mogelijk willen houden? Dan is het zonder meer een aanrader om even deze bespaartips van naderbij te bekijken:

               1.) Voer altijd eerst een objectieve vergelijking uit

Je moet er allereerst vooral voor zorgen dat je een goed beeld krijgt van welke verzekeraar je de scherpste prijs voor je motorverzekering kan aanbieden. Dat lijkt een eenvoudige opdracht, maar dat is het eigenlijk niet. Om dit op de meest eenvoudige wijze te kunnen achterhalen is het in de praktijk een goed idee om een objectieve vergelijking uit te voeren. Een dergelijke vergelijking uitvoeren gebeurt voor alle duidelijkheid dus niet op de website van een bepaalde verzekeraar. Het is de bedoeling dat de uitkomst objectief is. Gebruikmaken van een vergelijkingssite als Diks is dan ook steeds de beste keuze.

               2.) Mogelijks is de WA-verzekering voor jou voldoende

Bij het afsluiten van een motorverzekering kan je, je altijd de vraag stellen of de WA-verzekering voor jou niet voldoende kan zijn. Voor menig aantal eigenaars en bestuurders van een motor geldt namelijk dat dit zeker het geval is. Is dat het geval? Dan zal je merken dat de periodieke kosten voor deze WA-verzekering zeer goed meevallen. Is de WA-dekking voor jou onverhoopt niet voldoende? Dan zou je er nog altijd voor kunnen kiezen om te kijken naar een beperkt of volledig casco motorverzekering. De kosten liggen dan standaard wel hoger.

               3.) Optimaliseer het eigen risico

Het is in de praktijk absoluut niet zo dat elke motorverzekering over een eigen risico beschikt, integendeel. Is dat niet zo? Dan kan je eventueel de keuze maken om deze toch te laten toevoegen. Is er wel sprake van een eigen risico, maar ligt deze standaard behoorlijk laag? Dan zou je deze kunnen verhogen. Bij een schadegeval moet je dan wel wat meer schade als verzekeringnemer zelf vergoeden, maar de vaste kosten van je verzekering worden goedkoper.